Ferrobeton Zrt. - Moduláris úszómű technológia kutatása és fejlesztése

Moduláris úszómű technológia kutatása és fejlesztése

Lezárta kutatás-fejlesztési projektjét az AMITIS Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. alkotta konzorcium, 899,56 millió forint európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében. Egy olyan moduláris, strukturálható, folyami vizeken hasznosítható beton úszómű-rendszert, valamint ehhez illeszkedő felépítmény-rendszert hoztak létre, amely a hazai és a nemzetközi piacon egyedülálló, komplex rendszerként jelenhet meg.

A projektben kifejlesztett vízfelületen úszó előregyártott, előfeszített vasbeton hibrid szerkezet egy mérnökileg megalapozott módon kialakított és rögzített modul rendszerű alépítményt jelent. Ez a szerkezet alkalmas alapot nyújt 1-2 szint magas könnyűszerkezetes felépítmények megépítésére, látogatók biztonságos befogadására, és felkészített megújuló, környezetbarát technológiák alkalmazására. A fejlesztés egyik legfontosabb feladata az úszóművek anyagtechnológiájával, szerkezeti elemeivel, vízépítési és hajózási sajátosságaival összefüggő új tudásanyag megszerzésére irányuló kutatás volt.

Ezt követte a kifejlesztett rendszerelemek moduláris összekapcsolásának, kikötési módozatainak, és a sorozatgyártás optimális lehetőségeinek megtalálása. A kutatást követően az al- és felépítmény prototípusának megtervezése, legyártása és kísérleti tesztje a projekt sikeres megvalósulása érdekében elengedhetetlen volt, e feladatok szintén a projekt részét képezték. A fejlesztés megvalósítási helyszíne Dunaújváros volt, a projekt keretében itt épült ki a gyártáshoz szükséges infrastruktúra. A technológiai fejlesztés egy komplex, összetett K+F mérnöki feladatnak bizonyult, mely konzorciumi együttműködéssel valósult meg. A konzorcium vezetője az Amitis Mérnöki Kft., tapasztalt mérnöki vállalkozás.

A konzorcium tagjai a Ferrobeton Zrt. - Magyarország legnagyobb előre gyártott betonelemeket gyártó cége, több mint 50 éves betongyártási tapasztalattal -, valamint az FM Projekt Kft., elsősorban magasépítési, tervezői és mérnök szakértői feladatok ellátásával foglalkozó, számos ingatlan és infrastruktúra-fejlesztési projektben szerepet vállaló vállalkozás.

A mintegy 1,574 milliárd forint összköltségű projekthez a konzorcium a Széchenyi 2020 pályázati rendszer Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 899,56 millió forint támogatást nyert. A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt 2020. június 29-én zárult.

  • A kedvezményezett neve: Amitis Mérnöki Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. által alkotott konzorcium
  • A projekt címe: Moduláris jellegű úszómű technológia kutatása és fejlesztése
  • A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00421
  • A szerződött támogatás összege: 899 556 429 Ft A támogatás mértéke: 57,12 %

A projekt kezdetének dátuma: 2016. 11. 01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. 06. 29.
További információ kérhető: amitiskft@gmail.com