Ferrobeton - Nagyteljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése

Nagyteljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése

Kedvezményezett neve:

FERROBETON Dunaújvárosi Beton- és Vasbetonelem-gyártó Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Projekt címe: „Nagyteljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése”

A támogatás összege: 297 551 447,- Ft

A támogatás mértéke: 50,29736%

A Projekt tartalmának bemutatása:
A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként két új nagyteljesítményű tartócsalád jön létre:
  • egyrészt egy szélesebb fejszélességű tartó a 30-45m nyílástartományban várhatóan kb 1,80m – kb. 2,00 m keresztmetszeti szerkezeti magasság mellett
  • másrészt egy új hídgerenda tartócsalád U keresztmetszettel 36-38m közötti nyitástartományig (a 37-38 m közötti méretrend vélhetően csak a szerkezeti könnyűbeton eredményes megvalósítása esetén érhető el).

A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00095 projekt során kutatás-fejlesztési feladatok kerülnek végrehajtásra a szerkezeti könnyűbeton alkalmazásának lehetősége területén. Amennyiben a kutatás-fejlesztés azt igazolja, akkor az előző tartótípusok akár szerkezeti könnyűbetonként is megvalósulhatnak.

A projekteredményünk az építőanyagiparban a hídgerendagyártás területén, illetve a speciális ipari épületek építése kapcsán a nagyteherbírású tartószerkezetek építése területén alkalmazható.

A projekt megvalósításán keresztül a várható legfontosabb eredmény vállalati szinten az új termékcsoportok kialakítása, bevezetése és értékesítése hazai, illetve nemzetközi építési piacokon. A projekt eredményeként megszerzett tudás, illetve új technológia továbbértékesítése is megvalósulhat.

Az új hídgerendák, valamint közlekedési infrastruktúra betonelemek vonatkozásában elsődlegesen a magyar állam – annak képviseltében a NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) és MÁV – lehet az elért eredmények elsődleges felhasználója, és beépítője az ország bármely területén.


A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.03.25.
Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00095